Har du brudt al kontakt med dine forældre/søskende/børn?

Skal man tro DR’s teaser til den nye programserie “Rod i familien”, så har fire ud af ti – altså flere end hver tredje – af jer, som læser dette indlæg, brudt al kontakt med forældre, søskende eller børn. Altså forudsat, at læserne af denne blog er repræsentative for den voksne danske befolkning.

Okay, den præmis holder givetvis ikke. Der er et problem med repræsentativiteten. Men DR’s påstand er ikke desto mindre, at “I fire ud af ti danske familier har forældre, børn eller søskende kappet al kontakt til hinanden”. Det er et højt tal, som har affødt flere “kan det passe?”-henvendelser til DR’s eget faktatjek-program Detektor.

Detektor dykkede i denne uge ned i den Megafon-undersøgelse, som påstanden refererer til. Jeg deltog selv i Detektors  indslag, som blotlægger, hvorfor der – af flere forskellige grunde – ikke er belæg for påstanden. Megafon-undersøgelsen stiller dette spørgsmål: “Har du på et tidspunkt brudt kontakten til et medlem af din nærmeste familie i længere tid eller permanent pga personlige uoverensstemmelser?” Men dels er der forskel på, om man på et tidspunkt i sit liv i en periode har brudt kontakten – eller om man nu og her (når man får spørgsmålet) har brudt kontakten. Og dels kan “nærmeste familie” ikke oversættes direkte til forældre, børn og søskende.

Det korrekte tal er nærmere, “at ca. hver tiende dansker har brudt kontakten til en mor, far, søster, bror eller barn”. Det viser en undersøgelse fra Rambøll.

Se hele indslaget her. (starter efter ca. 16 minutter i DR2-programmet fra 30. oktober)