Tag rundspørger alvorligt!

Udsendelse af spørgeskemaer og indsamling af data er med udviklingen af elektroniske rundspørgeprogrammer blevet hurtigt, nemt og billigt. Det har fået mange medier, virksomheder og organisationer til i tide og utide at stille spørgsmål til læsere, kunder eller medlemmer.

Kvaliteten af rundspørger er ofte ikke god. Men selv når en rundspørge er lavet efter alle kunstens regler, oplever man jævnligt, at der vinkles for skarpt på resultaterne, og at den statistiske usikkerhed negligeres.

Et eksempel: Hvis 52 procent af 1000 adspurgte danskere svarer ja til euroen, kan man så fastslå, at de fleste danskere går ind for euroen? Svaret er NEJ. Mellem 49 og 55 procent går ind for euroen. Med 95 procents sikkerhed. Altså måske et mindretal. Testen laver du på under 2 minutter.

På denne hjemmeside kan du teste rundspørger. Du kan beregne den statistiske usikkerhed ved målinger og dermed teste, om en vinkel eller konklusion holder.

Hjemmesiden er lavet som et supplement til bogen “En ny undersøgelse viser – eller gør den?”. Bogen er vores bidrag til at hæve kvaliteten, når valget om at udsende en rundspørge er truffet. Bogen kan også være med til at skærpe det kritiske blik, når andres rundspørger skal vurderes. Du kan se bogens indholdsfortegnelse her.

Læs evt. også: Sådan tjekker du en rundspørge.

God fornøjelse!

Kresten Roland Johansen og Lars Friis